Askere Gideceklerin Koronavirüs İle İlgili Merak Ettiği 8 Soru

askerde koronavirus

Tüm dünyayı saran koronavirüs (Covid-19) salgını 11 Mart itibarıyla Türkiye’de de görüldü. Virüse karşı kamu ve özel sektörde birçok önlemler alınırken, askeri görevini yerine getiren ve birliklere katılmayı bekleyen erler için de çalışmalar başladı. Bu yazımızda Milli Savunma Bakanlığı’nın birliklerde aldığı önlemleri, koronavirüs nedeniyle merak edilen soruların cevapları ve bireysel olarak askerdeyken alınabilecek hijyen kurallarını ele alacağız.

1.) Askere alımlar durduruldu mu?

Milli Savunma Bakanlığı, koronavirüs nedeniyle bedelli askerlik yapacakların celp tarihlerini erteledi ancak yedek subay-astsubay ve erlerin (6 ay askere gidecek kişilerin) celp tarihlerinde herhangi bir değişiklik yapmadı. Yani 6 ay askerlik yapacak kişiler birliklere katılacak.

2.) Askere giderken virüs kontrolü yapılacak mı?

Bakanlık konuyla ilgili yaptığı açıklamada, birliklere yeni katılan erlerin öncelikle acemi birliklerine gideceğini ve burada kaldıkları koğuş, yemekhane ve diğer alanların usta askerlerden ayrı tutulduğunu belirtti. Yeni gelen askerlerin hepsinin muayene işlemlerinin de yapılarak virüs belirtisi taşıyanların karantinaya alınacağını vurguladı.

askere yeni gidenler karantina muayene

3.) Virüs kontrolü nasıl yapılıyor? Askere gidildiğinde karantina mı olacak?

Birliklerin olduğu şehire inen erlerin, kışlaya girerken muayeneleri kapsamlı ve sosyal mesafe kuralına dikkat edilerek gerçekleşiyor. Bakanlık, “yeni birliklerine katılış yapacak erbaş/erlerin 14 gün süreyle gözetim altında tutulması için gerekli tedbirler alınmaktadır.” İfadesini kullanarak önlemlerin alındığının altını çiziyor. Yani birliğe katıldığınızda 14 gün karantinada kalabilme ihtimaliniz çok yüksek.

4.) Koronavirüs aşısı yapılıyor mu?

Yüz binlerce kişiye bulaşan koronavirüs ile ilgili en merak edilen konuların başında geliyor. Dünya üzerinde aşı testleri yapılsa da henüz virüse karşı bir aşı bulunmuş değil. Fakat aşı bulunması halinde bakanlık kapsamında tüm erlere yapılacaktır.

5.) Çarşı izni olacak mı?

Askeri birliklerine yeni giden erlerin acemi birliklerinde zaten çarşı izni yoktu. Alınan önlemler kapsamında usta asker olan er ve erbaşların çarşı izni ileri bir tarihe kadar yasaklandı. Yani acemi eğitiminiz sona erdiğinde, bakanlık o tarihe kadar yasakları kaldırmamış olursa çarşı iznine de çıkamayacaksınız. Zaten acemi birliğinden sonra katıldığınız usta birliğinde ilk bir veya iki hafta (birlik kurallarına göre değişkenlik gösterebilir) çarşı iznine çıkamıyorsunuz.

6.) Asker uğurlaması yasaklandı mı?

Ankara, Bursa ve Konya’da medyaya yansıyan toplu asker uğurlaması görüntülerinin ardından İçişleri Bakanlığı, koronavirüs tedbirleri kapsamında toplu asker uğurlama törenlerine geçici süreyle izin verilmemesini istedi. Bu, uğurlamaları gören güvenlik güçlerine müdahale hakkı tanımakla birlikte itiraz edildiği takdirde ceza kesilebileceği anlamına geliyor.

asker ugurlaması yasaklandi mi

7.) Askere giderken alınacak malzemeleri en güvenli olarak nereden alabilirim?

Virüs eşya, elbise ve diğer nesnelerde de yaşayabilme şansına sahip. Bu nedenle askere giderken alınacak malzemelerin hijyen kurallarına uygun bir şekilde muhafaza edilmesi, asker malzemesi alacağınız mağazanın dezenfekte edilmesi çok önemli. Bu konuda AskerKolisi.com’un ürünlerini depoladığı mağazasının koronavirüs salgını nedeniyle düzenli olarak dezenfekte edildiğini söyleyebiliriz. Alışverişinizi hijyen kurallarına dikkat ederek, eldiven ve maske ile paketleme yapan Asker Kolisi’nden güvenli olarak gerçekleştirebilirsiniz.

askerkolisi magaza dezenfekte
AskerKolisi.com’un deposu koronavirüse karşı düzenli olarak dezenfekte ediliyor.

8.) Askerde Koronavirüse karşı nasıl önlem alırım?

  • Yüzlerce kişi ile aynı ortamı soluyacağınız kışlalarda koronavirüse karşı bireysel olarak alabileceğiniz önlemler şunlar:
  • Her ne olursa olsun sosyal mesafeyi göz önünde bulundurmalısınız. En az 1-1.5 metre mesafe bırakmalısınız. Zaten birliklerde içtima ve yemekhane gibi alanlarda sosyal mesafenin uygulanması zorunlu tutuldu. Öte yandan el sıkışması da belli bir süre yasaklandı.

koronavirus askerde ictima

  • Tuvalet sonrası, eğitime çıkarken, eğitim aralarında, yemekten önce ve sonra ellerinizi en az 20 saniye sabunla köpürterek suyun altında yıkamalısınız. Günde en az 10 kez diyebiliriz. Çünkü normal şartlara göre daha kalabalık bir ortamda yer alıyorsunuz.

askerde koronavirus onlemi tuvalet

  • Yemekhanelerde tabldotlara yemek koyan er ve diğer görevliler maske ve eldiven takıyor olacak. Bu nedenle yemek sırasında da sosyal mesafeyi korumalısınız.

askeri birlik yemek sirasi koronaviurs

  • Arkadaşlarınızla sohbet ederken de mesafeyi korumalı, ‘zaten birlikte virüs yoktur’ düşüncesini aklınızdan çıkarmalısınız.
  • Ateşiniz yükselirse ya da solunum sıkıntı çekerseniz doğrudan revire gitmelisiniz ve revirci ya da başka bir arkadaşınıza yaklaşmadan, sosyal mesafeyi koruyarak bilgilendirme yapmalısınız.

Koronavirüsün en yaygın belirtileri yüksek ateş, kuru öksürük, halsizlik, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve ishal. İleri safhalarda ise solunum yetmezliği görülüyor.

Koronavirüs önlemleri hakkında merak ettiklerinizi ve diğer soruları yorumda belirtebilirsiniz.

asker malzeme listesi ne almaliyim

Askere Gideceklerin Koronavirüs İle İlgili Merak Ettiği 8 Soru” yazısında bir düşünce

  1. Ahmet avatarı
    Ahmet diyor ki:

    Sivas acemilik te olan arkadaşım dün yüksek ateşle birlikte hastaneye gitti, test sonucu negatif çıktı. Gözlem odasında ve 14 gün karantina da kalacak. Merak ettiğim bu süreç onu olumsuz mu etkiler, usta birliğine gönderim nasıl olur, eğitimleri almadığı için uzar mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gönder
Bize Yazın
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?