Yeni Askerlik Sistemi Hakkında Kesinleşen 8 Başlık

yeni askerlik sistemi hakkinda bilgi

Yeni askerlik sistemi ile ilgili hazırlanan kanun teklifinin bayramdan önce yasalaşması beklenmektedir. Yeni askerlik yasasına göre, askerlik süresi herkes için 6 aya düşürülecek ve fırsat eşitliği yaratılarak, askerliğe er olarak giren birinin şartları yerine getirmesi durumunda generalliğe kadar yükselmesinin önü açılıyor. Bayramdan önce kanunlaşması beklenen yasa teklifi ile eğitimli insan kaynağının etkili ve verimli kullanılması planlanmaktadır. Bu kanunla, ülkenin neresinde olursa olsun her Türk genci için TSK’da kariyer yapma imkânı sağlanmış olacak.

İki Kanun Kaldırılıyor

Yeni askerlik kanunu, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve YÖK koordineli olarak çalışarak tamamladılar. Yeni kanunla, yürürlükte olan 1111 sayılı Askerlik Kanunu ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu mülga edilecektir. Sayılı TSK Personel Kanunu ile 211 sayılı İç Hizmet Kanunu da değiştirilecektir.

Önceki Yıllardan Yükümlüler (Bakayaların durumu)

Önceki yıllardan çeşitli nedenlerle silahaltına alınamayan 2 milyon 200 bin yükümlünün yeni askerlik kanunu ile silahaltına alınması planlanmaktadır. Önceki yıllardan silahaltına alınmayan 1 milyon 600 bin öğrenim nedeniyle tecilli, 50 bin askerliğe elverişli olmayan, 20 bin ölüm ve vatandaşlıktan çıkarılan, 460 bin yoklama kaçağı ve 70 bin hapis, hastalık gibi diğer tecilli yükümlü bulunmaktadır.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi İsmail Kaya; yeni askerlik sisteminde bakaya kalanların durumlarını şu şekilde ifade etti: “Yoklama kaçağı, bakaya ve saklı olanlardan, istekli olanlar bir defaya mahsus olmak üzere, ilk bedelli askerlik kurasına girmek için müracaatta bulunabilecekler.”

Bedelli Askerlik 30 bin TL

Bedelli ya da dövizli askerlik yapmak isteyenler için belirlenen ve tek seferde ödenmesi planlanan bedelin 30 bin TL olması kararlaştırılmıştır. Bu bedelin enflasyonla yıllar içinde arttırılabileceği de öngörülmektedir. TSK’nın şuan için 420 bin askere alma kapasitesi bulunuyor. 30 bin TL bedeli ödemek isteyen 145 bin kişi bir yıl içinde bedelliden yararlanabilecek. Bedellilerin belirlenmesi için çekilecek olan kura ile ihtiyaca ve şartlara göre er ve erbaş, yedek subay ve yedek astsubay olarak ayrılacak.

Bunu da okudular:  MSÜ Sınavı: Sorular, Ücret ve Başvurular Ne Zaman (2022)

Bedelli Kurasında Çıkmayanların Durumu

Kurada ismi çıkmayanlar yeniden bedelli başvurusu yapamayacaklar, müracaat öncesi durumlarına göre silahaltına alınacaklar.
yeni bedelli askerlik

İkinci 6 Ay İçin Harçlık Ücreti

Yıllık 420 bin kişilik askere alma kapasitesi bulunan TSK’nın yeni askerlik hizmetinin 6 aya düşmesinden sonra, kıtalarda boşluk kalmaması için 6 aylık zorunlu askerliğin ardından, teskere uzatmak isteyenler için ikinci 6 ay hizmet yapmaları ve bu süre de 2 bin TL harçlık verilmesi de kararlaştırılmıştır. Bu sayede 420 bin kişinin en az yarısı ya da 1/3’ü kıtalarda kalacak.

Zorunlu hizmet sonunda eğitim durumlarına göre er veya erbaşlar sınava girerek astsubay ya da subay olabilecekler. Bu sayede er olarak askerliğe giren biri generalliğe kadar yükselebilecek.

Kendini Döndüren Sistem

Bedelli ve dövizli askerlikten elde edilen gelir ile TSK’da görev yapan askerlerin maaş ve giderleri karşılanacaktır. Böylelikle yeni askerlik kanunu ile kendi kendine yetebilen bir sistem oluşturulmaya çalışılmıştır. Diğer bir yenilik olan yedek astsubaylığa meslek okulu mezunlarının yanı sıra lisans ve lisansüstü mezunları da kabul edilecek. Devamında da yedek subaylığın yolu açılacak. İsteme giren bir kişi 10 yıl içinde subay olabilecek.

Eğitim Seviyelerinin Yaş Sınırı

Yeni askerlik kanunu ile lise mezunları 6 ay zorunlu askerlik yapabileceği gibi isterlerse bedelli hizmetinden de faydalanabilecekler. Üniversite mezunları ise yıllık 145 bin kişilik kontenjan içinde yer alamadıkları taktirde bir yıl bekleyebilecekler ya da isterlerse 6 ay askerlik yapabileceklerdir. Bunun yanı sıra eğitime göre yaş sınırları da yeniden belirlendi. Liseliler için 22, meslek liseleri için 25, yüksekokul ve lisans için 28, lisansüstü için 32, doktora için de 35 yaş sınırı getirildi.
lise mezunu askerlik

Cumhurbaşkanı Bedeli Arttırıp Azaltamayacak

Yeni askerlik kanununda yapılan değişiklikler ile bedelli askerlik bedeli konusundaki nihai karar TBMM ve Cumhurbaşkanı tarafından verilecek ve kanunun yayınladığı an yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı. Cumhurbaşkanına verilen bedeli arttırıp, azaltma yetkisi kaldırıldı.
cumhurbaşkanı erdogan bedelli imza

Doktor İhtiyacı

Suriye Irak, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki birliklerde görev yapan ve askerlik hizmetini yedek subay doktor olarak yapanlar, mecburi hizmet yükümlülüğünü tamamlamış olacaklar.

Yeni Askerlik Sistemi Tablosu

yeni askerlik sistemi tablo
Yeni Askerlik Sistemi Hakkında Bilgi Tablosu
asker malzeme listesi ne almaliyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gönder
Bize Yazın
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?