Yeni Sistemde Bakaya Olanlar Kaç Ay Askerlik Yapacak?

bakaya kalmak askerlik suresi

Yeni askerlik kanununda yoklama kaçağı, saklı, bakaya ve geç iltihak bakayaları hakkında düzenleme yapılmıştır. Bakaya, sevke tabi olduğu halde sevke katılmayanlar ile sevk edildiği birliğe katılmayanlara denilmektedir. Er statüsündeki bakayalar yakalanmalarını müteakiben derhal sevk edilirler. Yedek astsubay ya da yedek subay bakayaları ise yakalandıklarından sonraki celp döneminde sevkleri yapılır. Sevke ilişkin kanunda belirtilen bir mazeretleri olmayan bakayalara, bakaya kaldıkları tarihten itibaren, bakaya kaldıkları gün kadar idari para cezası kesilmektedir. Kanunda belirtildiğine göre kendiliğinden gelenlere her gün için 5 TL, yakalanarak getirilenlere ise her gün için 10 TL idari para cezası kesilir. Yeni sistemde bakaya olanlar kaç ay askerlik yapacak sorusu da merak konusudur. Bakaya kalan er ve erbaş statüsünde olanlar, yine er ve erbaş statüsünde 6 ay olarak askerlik hizmetlerini yaparlar. Yedek subay ve yedek astsubay statüsündekiler ise aynı şekilde yedek subay ve yedek astsubay statüsünde askerlik hizmetlerini 12 ay olarak yaparlar.

Askerlik Tecil (Erteleme) Son Yaşı Kaçtır?           

Yoklama ve askere sevkleri sırasında geçici rahatsızlıkları nedeniyle askerlik yapamayacakları anlaşılanlar ile tutuklu ve hükümlü olanların askerlikleri ertelenir. Rahatsızlıkları nedeniyle erteleme kararı verilenlerin raporlarının bitiminde yeniden muayeneye tabi tutulurlar. Geçici rahatsızlığı nedeniyle ertelemesi 3 yıl üst üste devam ediyorsa bu yükümlülerin haklarında askerliğe elverişli olmadıkları kararı verilir.

bakaya askerlik suresitecil

Yeni askerlik kanununda askerlik tecil son yaşı belirlenmiştir. Lise ve dengi okullarda öğrenim gören yükümlülerin 22 yaşını, fakülte ve yüksekokul ile meslek yüksekokullarında öğrenim gören yükümlülerin 28 yaşını tamamladıkları yılın son gününü geçmemek kaydı ile okuldan mezun oluncaya ya da ilişikleri kesilinceye kadar ertelenir. Bununla birlikte lise ve dengi okullardan mezun olanların istekleri halinde belgelemeleri kaydıyla mezuniyet tarihinden itibaren 3 yıl, teknik lise veya mesleki lise mezunlarının ilave 3 yıl, meslek yüksekokulu, fakülte ve yüksekokul mezunlarının mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıl ertelemeleri yapılır. Bu erteleme süreleri lise ve dengi okul mezunları için 22 yaş, meslek lisesi mezunları için 25 yaş ve fakülte ve yüksekokul mezunları için ise 28 yaşını doldurdukları yılın son gününü geçmeyecek şekilde tecil işlemleri yapılır.

Bunu da okudular:  Askerde İzin Kullanmazsan Şafaktan Düşer Mi?

Açıktan Lise Okuyan Tecil Yaptırabilir mi?

Askerlik çağına gelmiş olan kişiler henüz lise okuyorlarsa ya da liseden mezun olmadılarsa askerlik hizmetini tecil ettirebilirler. Açıktan lise okuyan tecil yaptırabilir. Askerliğini erteletmek isteyen açık öğretim lisesi öğrencileri açık öğretim kayıt bürolarına başvurarak öğrenci durum belgesi alabilirler. Bu belge ile en yakın askerlik şubesine başvuranların askerlik tecil işlemleri yapılmaktadır. Bu süre yine normal liselerde okuyan yükümlüler gibi 3 yıldır. Aynı zamanda 22 yaşını doldurduğu senenin son gününü geçmeyecek şekilde tecil işlemleri yapılır. Öğrenci durum belgesi, kişinin eğitime devam ettiğini gösterir belgedir. Bu belge olmadan askerlik tecil işlemleri yapılmaz. Askerliğini tecil ettirmek isteyen öğrencinin bu belgeyi alarak askerlik şubesine iletmesi gerekmektedir.

asker malzeme listesi ne almaliyim

Yeni Sistemde Bakaya Olanlar Kaç Ay Askerlik Yapacak?” yazısında 3 düşünce

  1. Emre benlice avatarı
    Emre benlice diyor ki:

    Benim emre benlice asker o simdi aralık 26 .12.2019 pazartesi bugün Lutfen bu sana emre benlice konuşam gün ay 1 isim gel nerdesim neden
    Adersi kemalpaşa sütçüler salak No 15 mh özcanlar cami sütçüler gel evet tamam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gönder
Bize Yazın
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?