Askerlik döneminde olan kişilerin hayalini kurdukları evci izni; çoğu askerin görevleri esnasında gerçekleştiremediği bir uygulama olarak adlandırılmaktadır. Bu izni alabilmek için askerlerin birinci dereceden akrabaları olarak sayılan anne, baba ve kardeşlerin (evli abla/ağabey ya da boşanmış olması şartıyla) herhangi birinin devreye girmesi gerekmektedir.
Evci izni Cuma günü mesai bitimiyle beraber başlayarak Pazar günü saat 17:00’da son bulan bir izin türüdür. Askerlerin 48 saat boyunca aile fertleriyle vakit geçirmesine olanak veren bu izin türü; şafak sayımını da herhangi bir biçimde etkilememekle beraber; sabit kalması gibi bir durum söz konusu olmaz. Evci iznine çıkarmada dayı, hala ya da teyze gibi ikinci dereceden akrabaların başvuru yapması söz konusu değildir.
Evci İzni Nasıl Alınır?
Evci izinleri askerlik yapılan noktaya göre değişiklik gösterebilir. Yasal olarak ise her asker ayda 4 gün yani 2 hafta sonu süresince evci izni hakkını kullanabilmektedir. Komutana bağlı olan bu durum her hafta olarak da belirlenebilmektedir. Bazı terör ya da tehlike bölgelerinde ise evci izinleri ayda bir kez de olabilmekte; zaman zaman yasak haline dönüştürülebilmektedir.
Evci izne çıkan kişiler; il sınırları dışarısına çıkamazlar. Askerlik yaptıkları ilin tüm ilçelerine gidebilecek olan askerlerin; başka bir vilayete gitmeleri mümkün değildir.
Bayram gibi özel günler için evci izni kullanacak olan kişilerin bayram tatili süresince ailelerinin yanında kalabilmeleri durumu gündeme gelerek; yasalarda bu şekilde yer almaktadır.
