Sivas 5’inci Piyade Eğitim Tugayı’nda Askerlik Hakkında Bilgi

sivas 5inci piyade tugayi askerlik hakkinda bilgi

Sivas 5’inci Piyade Eğitim Tugayı’nda Askerlik Hakkında Bilgi

Sivas’ta yer alan General Şükrü Kanatlı Kışlası 5’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı birliğine düşen askerlerin ilk bilmesi gereken şey buranın tarihçesi. Sivas’ın yerleşim tarihi ilk olarak milattan önce 2.000 yıllarında Hititlerin yerleşmesi ile başlamıştır. Hititlerin ardından bu bölgeye Lidya, Frig, Bizans, Roma, Danişment, Selçuklu, Eretna, İlhanlı ve Osmanlılar ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca eskiden İpek Yolu ve Kral Yolu üzerinde bulunmasından dolayı dünyada büyük bir tanınırlığa, zengin bir kültüre ve değere sahiptir. 1919 senesinde Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde toplanmış olan Sivas Kongresinde alınan kararların da ardından Sivas, Türkiye tarihinin en önemli kentlerinden biri olarak adını duyurmuştur. Zengin geçmişi ve kültürel değerleri düşünüldüğünde 5’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı birliğinde görev almaya hak kazanan askerlerin buranın manevi değerini göz önünde bulundurması önemlidir.

Sivas, İç Anadolu bölgesinin yüksek platolu bölgesinde başlayıp doğu tarafına doğru yükselen ve kuzey ile güneydoğuyu kapsayan sarp ve dağlık kesimlere ev sahipliği yapmaktadır. Torosların bir kısmını ve Köse Dağlarını da içerisinde bulunduran bu şehir Kızılırmak gibi stratejik bölgelerinde bulunduğu bir yerdir.

Belediye Başkanımız Hilmi Bilgin kurum ziyaretleri kapsamında Sivas 5. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanı Albay Hakan Tutucu'yu ziyaret etti.
Belediye Başkanımız Hilmi Bilgin kurum ziyaretleri kapsamında Sivas 5. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanı Albay Hakan Tutucu’yu ziyaret etti.

Burada askerlik yapacak kişilerin en çok merak ettiği şey, içerisinde bulunan imkanlardır. Tugay Komutanlığı içerisinde iletişim, sosyal, rehberlik, sosyal, kültürel ve sağlık sektörlerinde imkanlar oldukça geniştir. Öncelikle iletişim alanında erler aileleri ile görüşme sağlayabilmek için ankesörlü telefon kullanım ve tuşlu telefon götürme hakkına sahiplerdir. Bunların dışında haftanın belli günlerinde PTT ile kargo gönderimi yapılabilir. Sosyal alanda da kantin ve dinlenme alanları ile erler için imkanlar sağlanmaktadır. Bu dinlenme alanları daha çok askeri gazino şeklinde bulunur. Erler bazı sorunlar yaşadığında daha hızlı ve etkili çözüm için kışlanın içerisinde belli bir konumda bulunan Danışma ve Rehberlik Merkezlerindeki uzmanlardan yardım alabilirler. Genelde cuma günleri yapılan temel eğitim sonrası yemin törenine dilerlerse aile fertleri de katılabilmektedir. Bu asker kültürünün korunması ve er motivasyonu açısından önemli bir husustur. Ayrıca erler ve erbaşlar hafta sonu izinlerinde dinlenme tesisleri, gazinolar ve spor tesislerinden yararlanarak verimli vakit geçirebilmektedir. Her türlü parasal ihtiyaç için de komutanlık içerisinde bir bankamatik yer alır. Erlerde herhangi bir rahatsızlığın olmaması için hem en baştan sağlık kontrolü yapılır hem de askeri süre içerisinde hastalıkların baş göstermesi durumlarında Sivas Devlet Hastanesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Sivas Numune Hastanesi’nde muayene yapılır.

sivas 5 piyade okulu komutanlik
sivas 5 piyade okulu komutanlik

Sivas 5’inci Piyade Eğitim Tugayı’na Nasıl Gidilir?

  • Kara Yolu:

Sivas hem merkezi konumu hem de coğrafyası ele alındığında kara yolları ağının gelişmiş olası için müsait bir şehirdir. Ülkemizin tüm illerinden Sivas otogarına gitmek mümkündür. Ayrıca Sivas’ın ilçelerinden olan Altınyayla, Akıncılar, Gürün, Doğanşar, Hafik, Zara, Geremek, Divriği, İmralı, Koyulhisar, Şarkışla, Suşehri, Gölova, Yıldızeli, Kangal, Ulaş’a ulaşım kara yollarından sağlanabilmektedir. Şehir merkezine sadece 1 kilometre uzaklıkta bulunan 5’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı otobüs terminaline de sadece 3 kilometre kadar uzaklıkta bulunmaktadır. Ayrıca otobüs terminali ve il merkezi arasında hem özel hem belediye otobüsleri sürekli olarak sefer yapmaktadır.

sivas 5 piyade okulu askerlik ulasim harita nerede
sivas 5 piyade okulu askerlik ulasim harita nerede
  • Demir Yolu:

Öncelikle Sivas tren istasyonu şehrin merkezinden yaklaşık olarak 2 kilometre kadar uzaklıkta olup şehrin her yerinden, demir yolu ağına kara yolu ulaşımı mümkündür. Sivas-Kars, Sivas-Diyarbakır, Sivas-Ankara, Sivas-İstanbul, Sivas-Nusaybin ve Sivas-Samsun demir yolu hatları kullanımdadır.

  • Hava Yolu:

Nuri Demirağ Sivas Havalimanı şehrin merkezinden 20 kilometre uzaklıkta olup buraya ulaşım şehrin her yerinden özel ve devlet otobüsleriyle birlikte özel taksi ağları ile sağlanmaktadır.

sivas 5 egitim tugayi harita
sivas 5 egitim tugayi harita

Sivas’ta Hava Nasıl Oluyor?

Sivas genel iklim olarak kışları soğuk ve karlıyken, yazları sıcak ve kurak olan klasik İç Anadolu karasal ikliminin etkisindedir. Fakat sadece bu iklimle sınırlı kalmayıp coğrafyasından dolayı Doğu Anadolu ve Karadeniz ikliminden de bir miktar etkilenmektedir. Burada vatan görevini yapacak olan kişilerin karasal iklimin daha ön planda olduğu bu bölgede özellikle kışın soğuğun sert olacağını göz önünde bulundurması gerekir. Kış aylarında burada askerlik yapacak kişilerin bere, atkı ve mont gibi materyallere ihtiyacı olacaktır. Ayrıca kışın burada askerlik yapmanın en büyük zorluğu, her zaman olmasa da bazı günlerde duşlarda sıcak su sorununun yaşanmasıdır. Kışın soğuk su ile duş almak birçok er tarafından en şikayetçi olunan konulardan biri olmaktadır. Yazın askerlik yapacak kişilerin ise havanın bunaltıcı derecede sıcak olduğunu unutmaması gereklidir. Vatan görevini yapmak büyük bir sorumluluktur. Burada görev alacak kişilerin şehrin manevi değerini benimsemesi gereklidir.

sivas merkez hava
sivas merkez hava

5’inci Piyade Eğitim Tugayı’nda İlk Gün Neler Olacak?

Vatan görevini yerine getirecek olan kişilerin akıllarına ilk başta “ilk gün neler yaşayacağım” sorusu gelmektedir. Her ne kadar sağda solda askerlikle ilgili pek çok hikâye ve bilgi dolaşsa da doğru bilgiyle gitmek oradaki alışma sürecinizi hızlandırmakla beraber öz güveninizi yükseltecektir. 5’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı birliği içerisindeki askerlerin ilk gün yapacakları ilk şeylerden biri askeri kıyafetlerini ve postallarını almalarıdır. Ardından askerlik şubesinden alınacak olan sevk kâğıdı iletilerek birliğe giriş yapılmalıdır. Bu giriş eğer ki günün erken saatlerinde yapılacak olursa terhis alırken avantajlı bir konum elde edilebilir. Bu konumu elde edebilmek adına her ne kadar alışma sürecinde zorlanacak olsanız da sonrasında karlı çıkabilmek için saat 17:00’dan önce bu işlemleri bitirmiş olmanız gerekir.

sivas 5 piyade okulu askerlik nasil
sivas 5 piyade okulu askerlik nasil

Sanılanın aksine askerlik birliklerine kayıt iş ve işlemleri hem resmî tatillerde hem de hafta sonlarında da yapılır. Kayıt esnasında yeni kimlik kartınızın yanınızda olması gerekir. Eğer kimlik herhangi bir şekilde yanınızda olmazsa işlemler gerçekleştirilemez. Fotokopi bu konuda yeterli gelmemektedir. Ayrıca askerlik birliğine kesici ve delici aletler, yiyecek ve içecekler, fotoğraf makinesi gibi kayıt cihazları, cep telefonu, tablet ve bilgisayarlar getirilemez. Fakat iletişim kolaylığı sağlamak amacıyla askeri birliklere askercell hatlı tuşlu, eski tip telefonların getirilmesi mümkündür.

sivas 5 piyade okulu askerlik kantin birlik hakkinda bilgi
sivas 5 piyade okulu askerlik kantin birlik hakkinda bilgi

5’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı birliğinde vatani görevini yerine getirecek olan erlerin her şeyden önce hem sorumluluk bilinci hem hayat disiplini hem de öz güven kazanacağını söylemek mümkündür. Her askerin farklı bir deneyim elde ettiği bu süreç içerisinde bazı sorunlarla da karşılaşılması kaçınılmazdır. Buna örnek olarak kışın zorlu hava şartları ya da yazın çok sıcak ve kurak iklimin baskın olması verilebilir. Yemek konusunda da çoğu asker getirilen yemeklerin fazla lezzetli olmadığı ve gelene kadar soğuduğundan şikâyet etmektedir. Askerlik birimlerinde yöresel yemeklerle karşılaşmak da mümkündür. Mesela Sivas’a özgü olan hingel, madımak yemeği,Sivas köftesi, Divriği pilavı, kelle tatlısı, mercimek badı ve peskutan çorbası bunlara örnek olarak verilebilir. Bölükte çok fazla asker olduğundan servis sırasında yemekler yetişmeyip soğumakta. Bu sebepten ötürü çözüm olarak isteyen kişiler bölük binası içerisinde yer alan kantinlerden sıcak gıdalar ya da içecekler alabilmektedir.

Bununla beraber kantin içerisinde askerlerin diğer ihtiyaç duydukları malzemeleri bulması mümkündür. Bir diğer husus da bölükte alınan duşlarda sıcak su problemi ile sık sık karşılaşılır. Bu da ister kış ayı olsun ister yaz ayı olsun duşların soğuk alınmasını gerektirebilir. Fakat bu her zaman olmaktadır, durumdan duruma değişir.

 

asker malzeme listesi ne almaliyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gönder
Bize Yazın
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?