Rütbelere Göre Emekli Maaşları

rutbe emekli maasi

Rütbelere göre emekli maaşları farklılık göstermektedir. Bu maaşların ne kadar olduğu özellikle internet kullanıcılarının çok merak ettiği konuların başında gelmektedir. Askeriyede görev alıp ve emekli olan subay emekli maaşı uzman çavuş emekli maaşı arasında farklılıklar bulunmaktadır.

Bu saymış olduğumuz rütbelerin haricinde uzman çavuş emekli maaşı maaşları daha düşüktür. Her emekli olan subay ile uzman çavuş aynı maaşı almazlar. Görev aldıkları yere göre emekli maaşları farklılık göstermektedir.

Batıda görev alan bir subay ve uzman çavuş ile doğuda görev alıp emekli olan subay ve uzman çavuş maaşları arasında ciddi farklar olabilmektedir. Rütbelere göre emekli olan askerlerin maaşları emekli oldukları rütbelere göre değişkenlik göstermektedir.

Subayların Derecesine Göre Emekli Maaşları

Askeriye görev almış ve emekli olmuş en üst rütbedeki subaydan en alt rütbede bulunan ve emekli olmuş subayların emekli maaşları şu şekilde olabilmektedir.

Bu subay rütbeleri şu şekildedir;

  • Genelkurmay Başkanı
  • Kuvvet Komutanı
  • Orgeneral ve Oramiral
  • Korgeneral ve Koramiral
  • Tümgeneral ve Tümamiral
  • Tuğgeneral ve Tuğamiral

Yukarıda saymış olduğumuz en üst subay rütbesinde alt derecedeki subay rütbesi emekli maaşları oldukça farklı olmaktadır.

astsubay emekli maasi

Uzman Çavuş Emekli Maşları

Türk Silahlı Kuvvetlere bağlı çok sayıda uzman çavuş bulunmaktadır. 25 yıl ile 40 yıl arasında Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapmış ve emekli olmuş uzman çavuşları görev yaptıkları yıllara göre emekli maaşı almaktadırlar. Bulunmuş olduğu rütbe, sınıf ve meslek sınıflarına göre emekli maaşları da farklı olabilmektedir. Uzman çavuş olarak emekli olan askerler derecelerine göre maaş almaktadırlar. Kaçıncı dereceden emekli oldu ise maaşları ona göre bağlanmaktadır.

Uzman Çavuş Emekli Olma Kriterleri

Uzman Çavuş olan kişiler askerlikleri bittikten sonra askeriyede kalıp emekli olana kadar görev yapan askerlerdir. En alt düzeyde olan asker statüsündedir. Belli yıl askeriyede belli sınıflarda görev alan uzman çavuşların emekli olması için bazı kriterler bulunmaktadır. Emekli olmak isteyen bir uzman çavuş en az Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde 25 yıl görev alması ve silahlı kuvvetlerine hizmet etmesi gerekmektedir. Bu görev süresi bittikten sonra emekli olabilir ve devletten maaş almaya hak kazanmaktadır.

uzman cavus emekli maaslari scaled

Genelkurmay Başkanı Emekli Maaşı

Genelkurmay Başkanı subayların içerisinde en üst rütbeli olan askerdir. Genelkurmay Başkanı görevini yapan ve daha sonra emekli olan subaylar yüksek bir şekilde emekli maaşı almaktadırlar. 50 yıl gibi uzun bir askerlik sürecinden geçip emekli olan Genelkurmay Başkanları yaklaşık olarak 7 bin lira emekli maaşı almaktadırlar. Bu maaşın üzerine ek ödeme ücreti de eklenerek emekli maaşları daha yüksek bir fiyata yükselmiş olabilmektedir. Ayrıyeten emekli olduktan sonra emekli olan Genelkurmay Başkanının devlet kadrosundaki yetkisi bitmez. Genelkurmay Başkanı olarak emekli olan subaylar toplu olarak ikramiye parası almaktadırlar. 50 yıl üzerinden emekli olan Genelkurmay Başkanı yaklaşık 100 bin lira bir ikramiye alabilmektedir. Bu rakamlar kesin olmamakla beraber zam olduğu müddetçe artmaktadır.

Kuvvet Komutanları Emekli Maaşları

Belli bir hizmet süresinden sonra ve yaştan dolayı emekli olan kuvvet komutanları maaş almaktadırlar. Kara Kuvvetleri Komutanı, Deniz Kuvvetleri Komutanı, Hava Kuvvetleri Komutanı gibi kuvvet komutanları emekli olduktan sonra yüksek bir maaş almaktadırlar. Bu almış olacakları maaşlarına ilave olarak ek hizmet süreleri ve toplu alacakları emekli tazminatları da eklenmektedir. Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev almış olan bu üst düzey subayların yetkileri emekli olduktan sonrada devam etmektedir.

asker malzeme listesi ne almaliyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gönder
Bize Yazın
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?