5. Kolordu İstihkam Alayı, Marmara Bölgesi sınırlarında bulunan Kırklareli ilinin Pınarhisar ilçesindedir. Birlik faaliyetlerini 1. Ordu’ya bağlı olarak yürütmektedir. Ayrıca bünyesinde bir savaş taburu da barındırmaktadır. Yunanistan ve Bulgaristan sınırına yakın bir bölgede olduğu için birlikte görev yapan subayların özenle seçildiği bilinmektedir.
Birliğin hemen yanında bir çimento fabrikası faaliyet göstermektedir. Buna bağlı olarak askerlerden yoğun olarak alerji ve toza bağlı öksürük şikayeti gelmektedir. Bahar ve yaz aylarında birliğin yoğun olarak denetime tabii tutulduğu ya da üst rütbeli bir komutan tarafından ziyaret edildiği belirtilir.
Birliğin içinde kantin bulunsa da askerlik adaylarına tüm özel ihtiyaçlarını önceden temin ederek gitmesi önerilmektedir. Son zamanlarda bedelli askerlik yapacak adayları da bünyesine alan birlikte adayların askerlik boyunca pek sorun yaşamadığı tecrübelerle sabittir. Ancak yoğun denetimler sebebiyle hafta sonu çarşı izinlerinin sık olarak iptal edilmesi durumu adayların en yoğun olarak şikayet ettiği konuların başında geliyor.
Pınarhisar’da Hava Nasıldır?
Pınarhisar ilçesi Bulgaristan sınırında bulunur ve ilçede Trakya bölgesinin en yüksek dağları olan Istıranca Dağları bulunmaktadır. İlçede yaz ayları sıcak ve kurak geçmektedir. Askerliğini burada yapan adaylar için yaz ayları klasik bir Trakya sıcağı kaderi olacaktır. İç Anadolu Bölgesi’nden gelen adaylar için iklim şartları aynıdır.
Kış ayları ise biraz zorlu geçer. Çünkü Pınarhisar ve çevresinde kış aylarında yoğun bir rüzgar hakimiyeti vardır. Rüzgar hakimiyetine bağlı olarak kış aylarında adayları bekleyen en önemli sorunların başında kuru soğuk geliyor. Çünkü rüzgar sert poyrazdır. Kış döneminde kar yağışının görüldüğü bir bölgedir. Kar yağdığında rüzgarla birlikte belli dönemlerde tipiye dönebilmektedir. Karadeniz’e yakın bir konumda olduğu için özellikle sonbahar ayları yağmurlu geçebilmektedir.
5. Kolordu İstihkam Alayına Nasıl Gidilir?
Kırklareli ili Pınarhisar ilçesi sınırlarında bulunan 5. Kolordu İstihkam Alayına ulaşım için otobüs, tren, uçak seçenekleri vardır. Kendi aracınızla da gidebileceğiniz bir birliktir.
Karayolu ile ulaşım; Pınarhisar ulaşım ağı açısından biraz sapa kalan bir bölgededir. İlçeye karayolu ulaşımı için Kırklareli il merkezi yerine Lüleburgaz ilçesi daha çok tercih edilmektedir. İlçeye Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi, Kırklareli Lüleburgaz ilçesi, İstanbul ve Kırklareli il merkezinden otobüs seferleri bulabilirsiniz.
Demiryolu ile ulaşım; İstanbul’dan tren yolculuğu ile de Pınarhisar’a ulaşmanız mümkündür. Ayrıca Tekirdağ Çorlu ilçesinden de tren seferleri vardır. Lüleburgaz Alpullu İstasyonu ya da Kırklareli il merkezi tren istasyonunda inerek birliğe otobüsle ulaşabilirsiniz.
Havayolu ile ulaşım; Pınarhisar ilçesine uçakla ulaşım için iki seçeneğiniz var. Tekirdağ Çorlu ilçesinde bulunan Atatürk Hava Limanına Ankara’dan haftanın belirli günleri uçak seferleri vardır. Ayrıca İstanbul Havalimanı da bölgeye yakındır. Ülkemizin her yerinden direkt İstanbul’a uçarak ya da Çorlu’ya uçakla gelerek birliğe otobüsle geçebilirsiniz.
5. Kolordu İstihkam Alayında İlk Gün Sizi Ne Bekliyor?
Askerlik şubenizden sizlere teslim edilen sevk kağıdında yazan tarihte saat 17.00’ye kadar birliğe teslim olmanız gerekiyor. Teslim günü yoğunluk yaşanmaması adına erken saatlerde teslim olmanızı öneriyoruz.
Birlikte resmi tatil fark etmeksizin kayıt kabul işlemleriniz yapılacaktır. Alay girişinde sadece tuşlu telefon ve askercell izni olduğunu unutmayın. Girişte kimlik kartı ve sevk kağıdınız elinizde olsun. İlk gün genel olarak giriş işlemleri ve eşya alma süreciyle geçecektir.
Alayda Askerlik Yapanları Neler Bekliyor?
Bu alayda askerlik yapıyorsanız hemen yanda bulunan çimento fabrikasından öksürük şikayetiniz olacağını unutmayın. Alerjiniz varsa alerji ilaçlarını yanınızda getirmeniz yararınıza olacaktır. Birlikte kış ayları sert geçeceği için poyrazdan etkilenmemek adına boyunluk ve bereniz mutlaka olsun.
Acemi ve bedelli askerler için rahat bir birliktir. Ancak yoğun denetim olduğu için özellikle bahar ve yaz aylarında dikkatli olunmalıdır. Kantinde birçok ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca çarşı izinlerinizde Lüleburgaz gelişmiş olduğu için gitmek isteyebilirsiniz. Yakalananların cezası ağır olmaktadır.
Pınarhisar’ın Kısaca Tarihçesini Okumadan Gitmeyin;
Pınarhisar Doğu Roma zamanında kurulmuştur. 1. Murat döneminde Mihal Gazi tarafından Türklerin eline geçen bir şehirdir. 1922 yılında düşman işgalinden kurtuldu. 1909 yılında ilk belediyesi kurulan ilçede Pınarhisar Kalesi gezilecek yerler arasında bulunur. Kaleye ait kalıntıları ilçenin birçok noktasında parça parça görebilirsiniz.