Askerlik Psikolojisi: Askerde RDM Ne Yapar?

Askerlik Psikolojisi Askeriyedeki RDM Ne is yapar

Askerlik Psikolojisi ve Askerde RDM Ne Yapar?

askeriyede rdm psikolojiHepimizin sık sık duyduğu askerlik psikolojisi tabiri halk arasında oldukça yaygın olarak bilinir. Hiyerarşik bir düzenin hakim olduğu askeriyede sürekli emir altında çalışmak ve askeri sistemin getirmiş olduğu ağır şartlar insanı psikolojik olarak etkiler. Bu yüzden askere gidip gelen ya da askeri personel olarak çalışan insanlardaki ani öfke, alınganlık gibi özellikler bu sebeplere bağlanır.

Askerlik görevini tamamlamış olan gençlerde gözle görülür bir değişim hakimdir. Askere giden bireyler ailesi ve sevdiklerinden uzun süre uzak olur ve her istediğinde iletişim kurabilmesi mümkün değildir. Bu uzaklık ve özlem hissinin yanı sıra sürekli emir altında olmanın kişiyi psikolojik olarak olumsuz etkilediği söylenebilir.

Zor şartlar altında askerlik yapan erkeklerin ses karşısında duyarlılığı artar ve gürültü konusunda daha hassas olur. Bunun haricinde askerliğini zor şartlarda tamamlayan bireylerin tahammül seviyeleri azalır ve geçmişe göre daha sert tepkiler verirler. Bu durumu yaşayan insanları alttan almamız, onlara hassasiyet göstermemiz psikolojik açıdan son derece önemlidir.

Askerlik sırasında psikojik problemler yaşayan bireylerin askerlikleri sırasında askeri psikologlara sevk edilerek tedavi alması mümkündür. Bunun haricinde psikolojik problemleri hala devam eden bireylerin RDM ( Rehabilitasyon Danışma Merkezi ) sevki sağlanır.

AskeriRDM scaled

Rehabilitasyon Danışma Merkezi Görevleri

Bu merkezlerde askerler, vatani hizmetleri başlamadan önce askerlik yapmalarına engel olacak bir psikolojik rahatsızlıkları olmadığını ispatlamak adına muayene olur ve rapor alırlar. Ancak problemler askerlik sırasında başladıysa ve hemen çözülemiyorsa askerler görevleri sırasında gidişatı belirlemek adına bu merkezlere yönlendirilir. Bu merkezlerin bir takım görev ve sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklardan bahsedelim.

  • Psikolojik Değerlendirme: Askerlikte fiziksel olduğu kadar psikolojik olarak da güçlü olmak son derece önemlidir. Bu anlamda hastane psikologları başvuran kişileri muayene ederek kişinin stres, anksiyete ve depresyon gibi problemlerle karşı karşıya kaldığındaki psikolojik gücünü değerlendirirler.
  • Fiziksel Değerlendirme: Rehabilitasyon sağlık merkezinde görevleri doktorlar aynı zamanda askerleri fiziksel olarak da değerlendirirler. Kişinin askerlik yapmasına engel teşkil edebilecek bir fiziki rahatsızlığının olup olmadığı tespit edilir. Küçük bir rahatsızlık dahi olsa kontrol altına alınır ve askerlik sırasında sorun çıkmasının önüne geçilir.
  • Tedavi ve Rehabilitasyon: Bir takım problemler yaşayan kişilerin askere gitmeden önce tedavi olması gerekir. Askerlikten çürük raporu almak istemeyen, askere gitmek isteyen kişilerin danışacağı ilk yer rehabilitasyon danışma merkezleridir. Bu merkezlerde ihtiyaçları olan yardımları alabilirler. Gerekli tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri kişilere sunulur ve bu sayede hem fiziksel hem ruhsal sağlıkları düzene girer.
  • Danışmanlık Hizmetleri: Askerlik zamanı gelen gençlerin içlerinde çevresinden duyduklarıyla büyüyen korkuları olabilir. Kişinin askerlik hizmetine başlamadan bu korkuların önüne geçip, birliğine rahat bir psikoloji ile teslim olması askerlik süreci için daha yararlıdır. Bu durumda kişinin rehabilitasyon danışma merkezlerine müracaat edip, hastane psikologlarına korkularını anlatıp gerekli olan tüm tedavilerini tamamlayarak birliğine korkusuz ve özgüvenli bir şekilde teslim olmalıdır.
  • Bilgilendirme İşlemi: Askerlik hakkında çeşitli korkular yaşayan ve bir takım soru işaretleri olan bireyler askere gitmeden önce rehabilitasyon danışma merkezlerine müracaat etmelidir. Bu merkezlerde psikologlar ile soru işaretlerini paylaştıkları takdirde psikologlar onlara askerlik konusundaki gerekli tüm bilgilendirmeleri yaparlar ve onların kafasındaki soru işaretlerini çözüme kavuştururlar.
askerde rdm ne is yapar
Görev Yerleri. Psikolojik Danışman. Birlikler. Askerî Okullar. Ordu. Kolordu. Tüm./Tug. Alay/Tabur. Harp Okulları. Asb. MYO’lar. En Üst Düzey Yönetici. Birlik Komutanı. Okul Komutanı. Rehberlik ve Danışma Merkezi (RDM) Rehberlik ve Danışma Kısım Amirliği. Rehberlik ve Danışma Şube Müdürlüğü.

Hem günlük hayatta hem askeri hayatta oldukça büyük yeri olan psikologlar bireyi önemli ölçüde iyileştirir ve askerlik hizmetine daha sağlıklı bir şekilde hazırlarlar. Askerlik sırasında küçük psikolojik sorunlar yaşamak son derece doğal karşılanır. Günlük hayattan bir anda daha sıkı ve disiplinli bir yaşama geçişin elbette farklı etkileri olur, önemli olan bu etkilerle doğru ve sağlıklı bir şekilde başa çıkabilmektir.

askeripsikolog scaled

Askerlikte Rehabilitasyon Danışma Merkezi (RDM)

Askerlik sürecinde psikolojik sıkıntılar yaşayan bireyler askeriyede var olan psikologların yardımı ile de bu sorunlarını aşamadığı takdirde rehabilitasyon danışma merkezlerine yönlendirilir. Genelde bir hastane psikoloğu ile işbirliği içerisinde tedavi yöntemi uygulanır.

Rehabilitasyon Danışma Merkezi dosyası açtıran askerler, doktor gözetiminde psikolojik ilaçlar da kullanabilir. Ancak askerliği vatani görev dışında bir meslek olarak yapan kişiler için psikolojik ilaç kullanmak mesleki açıdan sorun yaratır.

Askerliği meslek olarak yapan kişilerin rehabilitasyon tedavilerini ilaçsız ya da engel teşkil etmeyecek kadar düşük dozda ilaçlarla tamamlamaları kariyerleri açısından önemlidir.

asker malzeme listesi ne almaliyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gönder
Bize Yazın
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?