Askerde koğuş nöbeti veya vizite neticesinde bölükte bulunan askerlerden dinlenme hakkı alanları koğuşta ayrılan bir yerde dinlenmelerini gerçekleştirmek ya da bu iş için birlik içerisinde ayrılmış bir yer bulunuyor ise oraya topluca götürüp ayrılmamaları uyarısında bulunmak ve ara sıra kontrol etmek, vazife alanları eğitime göndermek, hastaneye yatan, hastaneye giden ya da taburcu olanların adlarını nöbetçi çavuşuna bildirmektir. Bulunduğu bölüğün tüm hizmetlerinden, nöbetçi çavuşunun ardından birinci derecede sorumludur.”
Koğuş nöbeti bölükte yatan erler tarafından sırayla tutulmaktadır.
Askerde Koğuş Nöbeti Görev ve Sorumlulukları
Askerde Koğuş nöbeti, koğuşta yatan erler arasında sırayla tutulmaktadır. Erler iki saatte bir değişerek nöbeti devrederler. Sadece o günkü nöbetçi onbaşısı bu nöbetlerden muaftır. Nöbetler, koğuşun büyüklüğü esas alınarak bir veya birden fazla er tarafından tutulabilir.
Koğuş nöbetçisinin görevleri şu şekildedir:
1- Gece koğuştan kimsenin ayrılmadığından emin olmak, teslim aldığı eşyaların koğuş dışına çıkmasına ve girip çıkanların da hem kendilerine hem de başkalarına ait eşyaları alıp almadıklarına, görev ve nöbete giren eratın ne tür malzeme ve teçhizatla gitmişse geri döndüğünde aynı eşyaları hatasız ve eksiksiz olarak getirip getirmediklerini kontrol etmek ve eksik olması halinde keyfiyeti nöbetçi onbaşısına, nöbetçi onbaşı olmadığı zamanlarda ise nöbetçi çavuşuna bildirmek.
2- Soğuk vakitlerde abdeste gitmek amacıyla koğuştan çıkacak erlerin giyinmiş ve göğsünü bağrını iliklemiş ve gerektiğinde kaputlarını giymiş olmalarına dikkat etmek.
3- Uyurken üzerleri açılan erleri örtmek ya da örttürmek.
4- Lâmbaların, sobaların tütmesine ve ısıtma vasıtaları sıcaklığının belirli bir oranda olmasına (18:20) dikkat etmek.
5- Bölüğün özel nöbet yerleri varsa hazırlanmış Bölük Komutanı tarafından onaylanmış sıra defterine göre nöbetçileri uyandırmak.
6 – Alarm ya da yangın işareti esnasında yahut verilen bir emir doğrultusunda tekmil bölük er ve erbaşlarını uyandırmak.”