Askerde Onbaşı ve Uzman Çavuş Arasındaki Fark

Askerde Onbaşı ve Çavuş Arasındaki Görev Farkları

Askeriye; her zaman ast üst ilişkisine bağlı olarak ilerleyen bir kurum olarak görülmüştür. Farklı eğitimlerden geçen ya da alaylı olarak adlandırılan askerler zaman içerisinde rütbe atlayarak; daha fazla sorumluluk sahibi olabilmektedir. Gerek akademilerden mezun olan subaylar gerekse de zorunlu askerlik sonrasında askeriye içerisinde kalarak yükselen rütbelileri; Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde görebilmek olası bir durumdur. Onbaşı ya da çavuş olarak zorunlu askerlik süreçlerini tamamlayan kişiler de askeriyede kalarak; uzman unvanını da alabilmektedir. Bu tip bir eylemde bulunmanın da kendine has şartları bulunmaktadır.

Askeriyede uzman onbaşı ya da uzman çavuş olarak görev yapmak isteyen kişilerin; sicil kayıtlarının temiz olması, 25 yaşını geçmemiş olmaları ve terhis olmalarının üzerinden 3 yıl geçmemiş olması gibi şartlar bulunmaktadır. Bu şartları taşıyan kişilerin askeriyeye müracaat etme hakları bulunmaktadır. Mülakat öncesinde sağlık raporlarında ve güvenlik soruşturmalarında herhangi bir durum görülmeyen adayların maaşlı bir biçimde eğitim süreçleri de başlayacaktır.

Uzman erbaş olarak adlandırılan uzman çavuş ve uzman onbaşı rütbeleri arasında belirgin bir fark olmasa da uzman çavuş; uzman onbaşı rütbesinin üstü konumunda değerlendirilmektedir. Zorunlu askerlik süreçlerini geçirdikleri rütbeyle ordu içerisinde görev almaya başlayarak uzman unvanını alacak olan bu kişilerin; astsubay statüsünde değerlendirildiği de söylenebilmektedir.

Uzman Erbaş Olma Yolları

Uzman erbaş olarak adlandırılan uzman çavuş ya da uzman onbaşı olma yönündeki kriterler zaman zaman değişkenlik gösterebilmektedir. Yeterli vasıflara sahip ilkokul mezunu kişiler bile bu rütbelere uygunluk göstererek; Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde çalışmaya başlayabilmektedir. Lise ve dengi okulların yanı sıra meslek yüksek okullarından genel olarak alımlar gerçekleştirilmektedir.

Uzman çavuş ya da onbaşı olarak 7 yıl boyunca Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde görev yapan kişilerin başka bakanlıklar bünyesinde bulunan devlet kurumlarına transfer olma durumu söz konusudur. Tercihlerini bu yönde kullanmayacak olan uzman onbaşı ya da uzman çavuşların 52 yaşına kadar aktif bir biçimde çalıştıkları söylenebilmektedir. Bu kişiler aynı zamanda da Türk Silahlı Kuvvetleri’nin imkanlarından yararlanmaya da devam edeceklerdir.

Bunu da okudular:  Komando Olma Şartları (2024)
asker malzeme listesi ne almaliyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gönder
Bize Yazın
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?