‘Eğitim almak herkesin hakkıdır ve engellenemez’ kriteri doğrultusunda askerde olanlar için sınav izni verilmektedir. Askerde olanlar için sınav izni verilmesine ilişkin karar anayasanın 42. maddesine dayandırılmaktadır. İlgili maddede; kimse eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz ifadeleri yer almaktadır. Bu doğrultuda askerler izin alarak ilgili sınava giriş yapabilmektedir.
Ülkemizde bir bireyin eğitim alma hakkı hiçbir şekilde engellenememektedir. Bu yüzden asker olması bu durumu asla değiştirmemektedir. Askerlik yapan ve hafta sonu sınava girmek isteyen kişiler için izin verilerek sınav saatlerinde sınavda olmaları sağlanır. ÖSYM tarafından yapılan tüm sınavlara bireyin asker olması sebebiyle izin alınarak katılım yapılabilir. Bunun yanı sıra Açıköğretim sınavları da yine bireyin askerden izin alması dahilinde uygulanabilmektedir. ALES, YDS, KPSS, POMEM, LYS sınavları gibi aklınıza gelebilecek her türlü sınava askerlerin izin alarak girmeleri sağlanmaktadır.
Sınav İzninin Süresi Kaç Gün?
Sınav süreleri kişinin sınava gireceği ile bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Yani sınav eğer Aydın’da ise ve kişi Antalya’da askerliğini yapıyorsa yol süreleri dikkate alınarak sınav izni sağlanmalıdır. Eğer ki asker sınava gireceğini belirterek izin istiyorsa ilgili komutan askere izin vermek zorundadır. Askerin sınava giriş belgesini göstermesi halinde ilgili sınavdan yararlanabilecektir. Komutanın izin vermemesi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Tüm bunlar dahilinde izin süreleri farklılık göstermektedir.
En çok sorulan sorulardan birisi de askerde olunan süreçte izin alınarak sınava gidilmesi halinde şafaktan düşüp düşmeyeceğidir. Bu soruya verilecek cevap askerleri sevindirecek türdendir. Evet, siz sınavda olduğunuz sürede askerliğinizi saymaya devam edebilirsiniz. Çünkü aldığınız izin sizin askerliğinizden sayılır ve 60 gün askerliğiniz kaldı ise 3 gün izin alarak sınava gittiyseniz geri döndüğünüzde şafak 57 olacaktır. Eğitim alma hakkı anayasal bir hak olduğu için sistem bu şekilde işlemektedir. Sizler de anayasanın bizlere sunduğu bu özel haklardan faydalanmak ve askerlik sürecinde eğitim hayatınızdan geri kalmak istemiyorsanız bu gibi temel kriterlere dikkat ederek askerliğinizi yapmaya devam edebilirsiniz. Soru ve görüşleriniz için yorum yazarak yazıya katkı sağlayabilirsiniz.

Kânunî iznimi daha önceden kullandım. Kaymakamlık sınavına girmek için izin istedim. Kânunî iznin olmadığı için göndermeyiz dediler. Bana bu konu ile ilgili yardımcı olabilir misiniz?
Kardeşim benzer bir durumda benim başıma geldi bana da yardımcı olabilecek var mı
Bedelli askerliğimi yaptığım süreçte ösym’nin (tyt-ayt) sınavına girmek istiyorum. Merak ediyorum acaba sorun olur mu?
şu anda askerde misin tugay ne oldu izin alabildin mi?
Sinav izni verildi 2 gün fakat normal izin vereceklerini askerliğimden düşmeyecegini yani 2 gün geç çikacagimi soylediler bununla ilgili ne yapabilirim
Bişey yapabildinmi
Bende kpss gircem bu ay 2 gün yol iznim var askerlikten düşmüyorlar ne yapabilirim.
Acemi birliğindeyim ve KPSS var usta bırlığne dağıtım olucak eğer KPSS ye gidersem usta bırlıgıne gönderilmiyormuşum 14 gün izole olacakmışım sınavdan sonra doğru mu
O 14 gün dusuyomu kardeş şafaktan
Şuan ki pandemiden dolayı askerlikte de mi açık öğretim sınavları online oluyor
Askeri pesinelim kuzey Irak’ta ama izine dinva gidebirmiyiz üniversite sınavına
Askerde iken sınavlara gireceğimizi hangi komutana bildirmemiz gerekiyor acaba bilgisi olan var mı
Başka bir konu hakkında sorum olacak. Ben üni son sınıf öğrencisiyim. 16-20 mayıs finallerim var ve tüm derslerden geçiyorum. Diploma hazirana kalacak. Ama ben 31 mayısta tecil bozmak istiyorum. Bu konu hakkında bilgisi olan var mı? Yardımcı olursanız sevinirim.
Üniversite sınavı için askerde izin kullanmak yol masrafı kime aittir