Manisa Ulaştırma, Personel Okulu ve Eğitim Alay Komutanlığı Hakkında Bilgi
Askerliğini nerede yapacağı yeni belli olan er adaylarının ilk araştırdığı şey düştükleri birimin imkanları, hava şartları, ilk gün nelerle karşılaşacağı ve sonraki sürecin işleyişidir. Ulaştırma, Personel Okulu ve Eğitim Merkezi Eğitim Alay Komutanlığı birimi içerisinde er ve er başlara aileleri ile görüşebilmeleri için yeterli sayıda ankesörlü telefon imkânı sunulmaktadır. Bu ankesörlü telefonların çalıştırılabilmesi için kantinden telefon kartı satın almak yeterlidir. Ayrıca bu kantinlerin içerisinde bir askerin ihtiyaç duyabileceği bot boyası, bisküvi, su, defter ve kalem gibi şeyler yer alır. Kişi sayısının çok olmasından dolayı kantin sayısı da birden fazladır. Erlerin mali işlerini askerdeyken de sürdürebilmeleri için kışla içerisinde bir adet bankamatik bulunurken ihtiyaç olması halinde postane hizmeti verecek bir adet PTT şubesi de bulunur.
Birçok birimin aksine burada kişisel gelişime daha fazla önem verilmektedir. Bu çerçevede kişilerin sivil hayatlarındaki kişisel gelişim faaliyetlerini burada da ilerletebilmesi adına kışlada kullanıma açık bilgisayarlar bulunur. Fakat bu bilgisayarlar güvenlik önlemleri çerçevesinde sınırlandırılmış bir internet hizmetinden yararlanmaktadır. Er ve er başların sosyal faaliyetleri için kışlada askeri gazinolar bulunur. Bu gazinolarda erler birbiri ile sohbet edebilir, sakin bir ortamda kafa dinleyebilir ve çay içebilir. Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan her vatandaş gibi erlerin de en önemli hakkı sağlık hakkıdır. Bu çerçevede kayıt öncesinde erlerin sağlık raporları incelenir. Askerlik süresinde yapılacak eğitimler ve atanacakları yer bu raporlar göz önünde bulundurularak seçilir. Ayrıca 1’inci Basamak Muayene Merkezinde erlere bazı bilgilendirmeler yapılır. Erin sonradan hastalığının olması halinde er, İzmir Asker Hastanesine sevk edilmektedir. Bu süreçte ortaya çıkabilecek psikolojik hastalıklar için de önlem alınmıştır. Erin daha öncesinde bir psikolojik sorunu varsa bu da göz önünde bulundurulur. Ortama alışamama, aile özlemini hayat kalitesini düşürecek şekilde yaşama gibi problemler yaşayan erler sorunlarını çözmek için kışlada yer alan Danışma ve Rehberlik Merkezlerinde ki uzmanlar ile görüşme sağlayabilir. Ayrıca erler ve er başlar hem fiziksel aktivite olması amacıyla hem de sosyal faaliyetlerini gerçekleştirebilmesi için spor tesislerini dinlenme günlerinde kullanabilirler.
- Manisa Nisan Bedelli Askerlik Grubu
- Manisa Mayıs Bedelli Askerlik Grubu
- Manisa Haziran Bedelli Askerlik Grubu
- Manisa Temmuz Bedelli Askerlik Grubu
- Manisa Ağustos Bedelli Askerlik Grubu
- Manisa Eylül Bedelli Askerlik Grubu
- Manisa Ekim Bedelli Askerlik Grubu
- Manisa Kasım Bedelli Askerlik Grubu
- Manisa Aralık Bedelli Askerlik Grubu
Nasıl Gidilir?
- Kara Yolu:
Alaşehir’de konumlanmış olan Ulaştırma, Personel Okulu ve Eğitim Merkezi Eğitim Alay Komutanlığı birimi Manisa’nın Alaşehir ilçesinde yer almaktadır. Otogarlara her il ve ilçeden ulaşım mevcuttur. Otogarda indiğinizde minibüs, otobüs, midibüs, dolmuş, özel halk otobüsü ve belediye otobüsleri ile beraber taksilerden de yararlanarak biriminize gidebilirsiniz.
- Demir Yolu:
Uşak, İzmir ve Manisa merkeze demir yolu ulaşım ağı mevcuttur. Gardan indiğinizde otobüslerden yararlanarak biriminize doğru gidebilirsiniz.
Hava Nasıl?
Manisa Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bir alanda olmasına rağmen yer yer İç Anadolu’ya ait karasal iklimin özelliklerini de göstermekte. Ovalarda ve ovaların çevresindeki vadilerde hafif karasal iklim özelliklerine de rastlanabilir. Fakat bu sert bir karasal karakter değildir. Yüksek dağlık bölgeler, kuzey ve kuzeydoğudaki platolarda daha sert karakterli karasal iklim görmek mümkündür. Şehir merkezleri ve ilçelerin genelindeyse Akdeniz ikliminin hâkim olduğunu söyleyebiliriz.
İlk Gün
Buraya gelmeden önce valiz hazırlamanız gerekecektir. Hazırlayacağınız valizin ilk şartı içerisinde yasaklı bir eşya bulundurmamanızdır. Bu eşyalar teknolojik aletler, bilgisayar, mobil cihazlar, kesici delici aletler, patlayıcı maddeler, DVD, CD, mp3, yiyecek ve içecekler olarak sıralanabilir. Size verilecek malzemeler de göz önünde bulundurulduğunda iç çamaşırı (haki renkli), açık mavi renkli yastık kılıfı, siyah Terlik, mavi renkli havlu, banyo çantası, tıraş bıçağı, tıraş köpüğü, tıraş kolonyası, dolap kilidi, boyun askılı cüzdan, siyah pilot kalem ve not defteri, bot boyası, temizleme fırçası ,iğne iplik seti, çengelli iğne (10-15 adet), bot kilidi, kontörlü kart, kol saati, vatka, peçete, ıslak mendil, yara bandı, boğaz pastili, burun açıcı sprey, vitamin, ağrı kesici, çamaşır filesi, silikon taban, koltuk altı jel, sıvı sabun, banyo kesesi, şampuan, diş macunu, diş fırçası, kulak çubuğu, kulak tıkacı, göz bandı, tırnak makası, arko nem krem, pudra gibi eşyaları getirmenizde yarar vardır. Dikkat ettiyseniz sıralanan eşyaların hemen hemen hepsi kişisel bakım ve hijyenle alakalı. Çünkü askeriyenin en zor ve kötü noktası hijyen sorunları yaşayacak olmanızdır. Çok fazla insan aynı yerde kaldığı için içerisi ne kadar temizlenirse temizlensin kısa sürede tekrar kirlenmektedir.
Eşyalarınızı ayarlayıp sülüs belgenizi de aldıktan sonra uzun bir yol kat edip gideceğiniz şehre gelmeniz gerekir. Burada tüm belgelerinizin eksiksiz olduğuna emin olmalısınız. Ne kadar erken saatlerde teslim olursanız o kadar avantajlı olursunuz. Çünkü etrafı ve insanları tanıyacak zamana, yerleşebilecek ortama ve duş alıp rahatlayabilecek kadar lükse sahip olursunuz. Ayrıca bir sonraki güne rahat başlayabilmeniz için yol yorgunluğunuzu üzerinizden atmalısınız.
Neler Bekliyor?
Askeriyede sizi öncelikle konfor sorunları karşılayacaktır. Çünkü askeri koğuşlar ortalama 40 kişinin kalacağı şekilde ayarlanmıştır. Her ne kadar akşam yatış saati 9 10 olsa da insanların ışığı kapatması ve sessizliğin başlaması saat 12’yi bulmaktadır. Gürültü ve ışıkta uyuyamayan bir insansanız kesinlikle uyku kaliteniz düşecek ve bir sonraki güne kötü başlayacaksınız. Ayrıca o odada gece horlayan illa ki birkaç kişi olacaktır. Bunların önüne geçmek için gelirken yanınızda kulak tıkacı ve göz bandı getirmeniz yararlı olacaktır. Bir diğer sorun giyeceğiniz postallar olacaktır. Bunlar da çok konforsuz ayakkabılardır ve ayağı bu tarz ayakkabılara alışık olmayan kişilerin ayaklarında yaralar oluşmasına sebep olur. Bunu azaltmanın en iyi yolu silikon taban ve vatkadır. Vatka botun vurmasını azaltırken silikon taban ayağınızın altı için koruyucu görevindedir.
Askeriyede karşılaşmanızın en muhtemel olduğu diğer bir sorun tuvalet kağıdıdır. Çünkü bu genelde kantinlerde bulunmaz ve tuvaletlerde de hızlı tükenir. Bu sorunun önüne geçebilmenin en iyi yolu yanınızda bol bol peçete barındırmak olacaktır. Askeriyede verilen terliklerin hepsi aynı renk olduğu için genelde o kadar kalabalığın içerisinde terlikler karışmaktadır. Bu da büyük bir hijyen sorununu beraberinde getirir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için aranızda anlaşıp isimlerinizi terliklere yazmayı deneyebilir ya da farklı renk ve desende bir terlik edinmeyi deneyebilirsiniz. Fakat bazı birimler kıyafetler konusunda çok katıdır. Zaten bu nedenle yanınıza alacağınız iç çamaşırı hâkî renkte olmalıdır. Görünmediği halde böyle bir kısıtlama olduğundan terlikler konusunda da aynı şeyle karşılaşmanız mümkündür.
Aynı şey havlular için de geçerlidir. Herkese aynı renk havlu verildiğinden dolayı havlularda çok sık karışıklık yaşanmakta, çoğu zaman karıştığı fark edilmeden tekrar karışmaktadır. Bunun da önüne başka renk bir havlu edinerek geçebilirsiniz. Sürekli üzerinizde taşıyacağınız bir malzeme olmadığından biriminiz farklı renk havluya bir şey demeyecektir. Yukarıda yazılan listede bol miktarda ilaç ve kişisel bakım malzemesinin yazma sebebi hijyen koşullarının gerçekten çok kötü olması ve bunun doğurma ihtimali olan rahatsızlıklarıdır. Pek çok kişi olumsuz hijyen koşullarından dolayı hastalık yaşamaktadır. Bu konuda hassassanız yukarıda yazılan listedeki şeyleri yanınıza götürmeniz oldukça faydalı olacaktır.