Bedelli Askerlik Yapanlar Kıdem Tazminatı Alabilir mi?

bedelli askerlik yapan kidem tazminati

Yeni askerlik kanununun Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesinden sonra, zorunlu askerlik süresi 6 aya düşmüş ve bedelli askerlik uygulaması da kalıcı hale gelmiştir. Yeni yasaya göre er ve erbaşlar için hizmet süresi 6 ay olurken, yedek subay ve bu yasa ile yeni uygulamaya alınan yedek astsubaylık süresi ise 12 ay olarak belirlenmiştir. Askerliğini bedelli olarak yapacak olanlar ise 1 ay temel askerlik eğitiminden geçirilecek.

Kanuna eklenen geçici madde ile yoklama kaçağı, bakaya ve saklı olanlardan isteyenlerin 1 Kasım 2019 tarihine kadar başvurmaları halinde bir defaya mahsus olmak üzere bedelli askerlik hizmetinden faydalanabileceği belirtilmiştir. Bu kişiler 33.230 TL ödeyerek bedelli askerlik hizmetinden faydalanabileceklerdir.

Bedelli Askerlik Yapacakların Kıdem Hakkı Bulunuyor mu?

Askerlik hizmeti yapmak için iş yerinden ayrılanlar normal şartlarda kıdem tazminatından faydalanabiliyor. Daha önceki senelerde çıkarılan bedelli askerlik yasalarında uygulama her yasada farklı şekilde yapılmıştır. 2018 yılında çıkarılan bedelli askerlik kanununda bedelli askerlik 21 gündü. Dolayısı ile o dönemde bedelli askerlik hizmetinden faydalanacak olanlara iş yeri, kurum ve kuruluşları tarafından ücretsiz izin verilmesi hükme bağlanmıştı. O dönemde bedelli askerlik yapanlar iş yerlerinden ayrılmadan askerlik hizmetlerini yerine getirmişlerdi.

Yeni çıkan askerlik kanununda bedelli askerlik kalıcı hale getirildi ve bu yasadan faydalanarak bedelli askerlik yapacaklar için kanunda ücretsiz izinli sayılacaklarına dair bir hüküm getirilmemiştir. Bu durum kafaların karışmasına neden olmuştur. Bu durumda bedelli askerlik yapanlar kıdem tazminatı alabilir mi, sorusu ortaya çıkmıştır ve bu durum bedelli askerlik yapacaklar tarafından sürekli olarak araştırılmaktadır. Burada sizlere bu konu hakkında ne yapmanız gerektiği ile ilgili paylaşımda bulunacağız.

bedelli asker ihbar tazminati

Bedelli Askerlik Yapacak Olan Adayların Tazminat Hakkı Var mı?

Yeni askerlik kanununa göre bedelli askerlik hizmetinden faydalanacakların önünde iki seçenek bulunmaktadır. Bunlardan ilki, aday iş akdini feshedecek. İkincisi ise, aday ücretsiz izin alarak askere gidecek ve dönüşünde kaldığı yerden işine devam edecek. Burada işverenin inisiyatifi de önemli bir konu olarak ön plana çıkmaktadır.

Şu anda 460 bin kişi civarında bulunan bakaya, saklı ya da yoklama kaçağı durumundaki asker adayları bir sefere mahsus olmak üzere bu seçeneklerden faydalanabilecek. Bedelli askerlik için iş akdini fesheden bir aday, en az bir yıl kıdemi bulunması şartı ile kıdem tazminatından faydalanabilecek. Kısaca askerliğini kısa dönem, yedek subay ya da yedek astsubay olarak yapmak için iş yerinden ayrılan adaylar kıdem tazminatını alabilecekler. Bu 460 bin kişinin haricinde, bundan sonra bedelli askerlik başvurusu yapanlar da bu imkândan faydalanabilecek.

İhbar Tazminatı Alabilir mi?

Kıdem tazminatına hak kazanmış olmak için ayı iş yerinde en az 1 yıl süre ile çalışmış bulunmak gerekiyor. Tazminatın hesaplanmasında, her yıla karşılık gelecek olan brüt ücret ve bu ücrete varsa yol ve yemek paraları ilave edilerek hesaplanıyor. Bedelli askerlik nedeniyle işten ayrılanlar kıdem tazminatını alırken, ihbar tazminatını alamamaktadır.

Bunu da okudular:  Yeni Bedelli Askerlik Ücreti, Kura Tarihi ve Başvurular

 

YouTube video

asker malzeme listesi ne almaliyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gönder
Bize Yazın
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?