Bedelli Askerlik Soruları 2024: Soru-Cevap Köşesi

bedelli askerlik soru cevap merak edilenler

Bedelli askerlik süreci hakkında merak edilen onlarca soru var. 2019’da yeni bedelli askerlik sisteminden yararlanan 650 binden fazla kişi, her yıl hatta her ay onlarca soruyla karşı karşıya kalıyor. Biz de bu konuda sizlere yardımcı olmak için, bize ulaşan soruları kısa ve net cevaplarla cevaplamak istedik.

İnteraktif bir yazı olacak bu seride sorular sizden, cevaplar bizden olacak. 

İlk etapta 30 soruyu listelediğimiz yazıda, üç ayrı başlık kullandık.

  • Bedelli Askerlik Öncesi Sorular
  • Bedelli Askerlik Sevk İşlemleri ile İlgili Sorular
  • Bedelli Askerlikte Günler Nasıl Geçiyor?

Sorular içerisinde merak ettiğiniz konu yoksa, lütfen yorum olarak sorunuzu iletin. Bir saat içerisinde hızlıca dönüş yapalın.

Bedelli Askerlik Öncesi Sorular

Askerlikte net bir boy ve kilo sınırı yoktur. Bu sınır tamamen sizin boy ve kilo orantınıza göre hesaplanmaktadır. Yani 1.75 boyundaki 110 kilo ile 1.90 boyundaki bir kişi için 110 kilo aynı şeyi ifade etmez.

Askeriyede kilo sınırı hesaplamak biraz farklı bir işlemdir. Öncelikle boyunuzu bilmeniz gerekiyor. Bu boyun uzunluğuna göre iki farklı basit işlemle maksimum olması gereken kilo ortaya çıkıyor.

  • Boyunuz (cm)
  • Boyunuzun son iki rakamından 3 çıkartın
  • Kalan rakama +30 ekleyin.

Örneğin 1.83 boyundaki biri;

  • 1.83
  • 83-3: 80
  • 80+30: 110

110 kilonun üzerindeyseniz hastaneye sevk edilirsiniz. Doktor ve sağlık kurullarından sonra karar çıkar ve askerliğiniz 1 yıl ertelenir. Üç yıl üst üste bu sınırın aşıldığı görülürse, askerlikten muaf olursunuz.

Zayıfllık da benzer şekilde. Mesela 1.83 boyundaki biri 48 kiloysa, o da üç yıl üst üste kontrole girer. “Çürük raporu için kaç kilo?” sorusu çok soruluyor. Sanırım bu yazdıklarımla, bu soruya da cevap vermiş oldum. Aşağıdaki tablodan detaylara bakabilirsiniz.

askerlik boy kilo tablosu liste2024

Bedelli askerlikte de uzun dönem 6 aylık askerlikte de sadece tuşlu telefon serbest. Kameralı telefonlar tüm askerler için yasak.

Bedelli askerlik, aslında acemi birlik eğitimi gibi. Yani uzun dönem askerlik yapanlar acemi birliğinde temel eğitim alır, usa birliğinde ise askerliğini devam ettirir. Bedelli askerlik de temel askerilk ve yürüyüş eğitimlerini kapsar, atış yapılır vs.

Bedelli askerlikte de yemin töreni var. Zaten 6 ay askerlik yapan askerler de acemi birliğinden sonra yemin töreni yapar, bedelli askerlik yapanlar da yaklaşık 26 gün sonra yemin töreni düzenler. Bu tören sonrası bedelli askerlik yapanların askerliği son bulur.

Bedelli askerlik ücretleri devlet bankaları olan Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası’na peşin olarak yatırılır. Ayrıca ödemeyi Defterdarlıklar veya Malmüdürlüklerine de T.C. Kimlik Numaranızı belirterek de gerçekleştirebilirsiniz.

Bedelli askerlik boyunca çalışma sigortanız devam etmez, sadece sağlık sigortası devam eder. Bu da askeriyede yapılan kısa süreli sigorta ile gerçekleşir.

2023 yılında bedelli askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvuru ve ödemesini tamamlayan yükümlüler, 2024 yılında belirlenen celp ve sevk dönemlerinde bir aylık temel askerlik eğitimi almak üzere sevk edileceklerdir. Bu süreçte adaylar, talep etmeleri halinde celp ve sevk dönemlerinde değişiklik yapma imkanına sahiptir.

Ancak, değişiklik talepleri belirlenen kontenjanlar dâhilinde ve sevk tarihinden 10 gün öncesine kadar yapılabilecek, bu süreçte en fazla 3 defa değişiklik hakkı tanınacaktır.

Değişikliği nasıl yapacağım? E-Devlet “Askerliğim” uygulaması veya en yakın askerlik şubesinden celp ve sevk dönemi değişiklik taleplerini iletebileceklerdir. Ancak, tercih edilebilen celp ve sevk dönemleri anlık kontenjan durumuna bağlı olarak değişebileceğinden, adayların tercihlerini yaparken bu durumu göz önünde bulundurmaları önemlidir. Temel eğitim planlaması yapılmayan veya kontenjanı dolu olan dönemler için tercih açılmayacaktır.

Askerlik sevk belgeniz çıktıktan üç gün sonra yol paralarınız PTT’ye yatar. Buradan alabilirsiniz. Dönüş yol paranız da terhis olduktan sonra hesabınıza yansıyacaktır. PTT’ye giderek kimliğiniz ile ödemeyi alabilirsiniz. “Terhis olduktan sonra yol parası ne zaman yatar?” ve “Askerlik bitince yol parası nereye yatar?” sorularının da kesin gün olarak cevabı bulunmuyor. Çoğu kişinin yol paraları kısa sürede yatarken, bazen bu ödemelerin günlerinde sarkmalara yaşanmaktadır.

Bedelli askerlikte kura çıkmama şansı yok. Bedelli askerlik için başvuruyorsanız, sınıflandırma bir şekilde gerçekleşecektir. Bedelli askerlik için ücretin ödendiği tarihten kura veya sınıflandırma tarihine kadar vazgeçenlere, müracaat şartlarını taşımaları halinde bedelli askerlikten yararlanması için yeni bir hak verilecektir. Şayet bedelli askerliğiniz belli olduktan sonra vazgeçerseniz, bir daha bedelli askerlik hakkı verilmemektedir. “Bedelli askerlik kurası çıkmazsa ne olur?” soru da böylece cevap bulmuş oldu.

Resmi olarak bedelli askerlik 30 gün sürüyor ancak askeri birlikte askerlik yapacağınız gün; yol, sevk tarihlerini çıkardığınız gün ve hakkınız olan 1 günlük izin düştüğünde geriye kalan ortalama 25-26 gün. Yani bedelli askerliğinizin en fazla 26 gün sürdüğünü söyleyebiliriz..

Haziran 2019 tarihindeki yeni askerlik kanunu sonrası kalıcı hale gelen yeni bedelli askerlik sistemi, resmi gün sayısı olarak 30 gündür. 30 günden yol izinleri ve sevk tarih aralıkları çıkarıldığında askeri birlikte askerlik yapacağınız gün sayısı 25-26’dır.

Bedelli askerlikte çarşı izni verimemektedir. Bedelli askerlik süreciniz boyunca dışarı çıkamazsınız, komutanlarınızın izni dahilinde sadece nizamiyeye gelen yakınlarınızla yüz yüze görüşebilirsiniz.

Gideceğiniz askeri birliğin bulunduğu şehir ile ikamet ettiğiniz şehir arasındaki mesafeye göre yol izniniz belirlenir.

  • 1 gün yol izni: 800 kilometreye kadar olan mesafeler.
  • 2 gün yol izni: 800 kilometreden fazla mesafeler

Resmi olarak 30 günlük bedelli askerlik sürecinde devletin size tanıdığı hak 1 gündür. Ancak çoğu kişi bunu kullanmadığı için askerlik süresinden düşüyor ve toplam 25-26 gün askerlik yapmış oluyorsunuz.

Uzun bir süredir askercell zorunluluğu vardı. Ağustos ayında Milli Savunma Bakanlığı’nın düzenlemesiyle AskerCell uygulamasına son verildiği bildirildi ancak düzenleme tam olarak uygulamaya geçmedi. Uygulama hayata geçtiğinde asker adayları hatlarını kısıtlı hatta çevirecek ve kendi numaralarını kullanmış olacak.

Haber metni şu şekilde: “Erbaş ve erlerimizin kullanımına sunulan ‘Askercell’ uygulaması kapsamında; askerlik hizmeti öncesinde kullanılan hatların herhangi bir ücret ödemeden kısıtlı hatta çevrilmesi, terhisi müteakip ise yine eski hattın özelliklerine döndürülmesi konusunda düzenleme gerçekleştirildi. Böylelikle askerlerimiz, sivilde kullandıkları hatlarını askerlik hizmeti süresince kullanma imkânına kavuştu.”

Bedelli askerlik öncesi birliğe gitmeden önce asker arkadaşlarınızla tanışıp, aynı birlikte askerlik yapacağınız kişilerle bilgi paylaşımı yapmak için WhatsApp grubu aradığınızı biliyoruz.

Şehirlere ve celp aylarına göre yüzlerce güncel WhatsApp grubuna BEDELLİ ASKERLİK WHATSAPP KANALI üzerinden ya da Asker Kolisi Bedelli Askerlik WhatsApp Grubu blog sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bedelli Askerlik Sevk İşlemleri ile İlgili Sorular

Bedelli Askerlik celp dönemleri, her yılın Ocak ayında belli olur. Takvimde yer alan Sevk Tarihi sizin resmi olarak askerliğinizin başlayacağı gün olur. Sevk ise sevk tarihinizden yaklaşık 10 gün önce Milli Savunma Bakanlığı tarafından duyurulur ve e-devlet üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bedelli askerlik başvurusu yaptıktan sonra bir sonraki yıl bedelli askerliğe gidersiniz. Milli Savunma Bakanlığı’nın her yılın Ocak ayındaki bedleli askerlik celp dönemleri duruyusuyla askere gideceğiniz ay belli olur. Örneğin Temmuz ayında gidecekseniz, sevk işlemleri için yapmanız gereken şey; e-devlet üzerineden ya da askerlik şubelerine gitmek. Sevk tarihinden 10 gün önce e-devletten görebilirsiniz.

Bunu da okudular:  Isparta Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı’nda Bedelli Askerlik

Sevk kağıtlarınız, bedelli askerliğe gideceğiniz ay belli olur ve e-devlet üzerinden alınır. İsterseniz askerlik şubesine de gidip sevk belgenizi çıkarabilirsiniz.

MSB’nin açıklamasına göre 2024 yılında celp dönemleri ve sevk tarihleri şu şekilde;

  • Celp Dönemleri – Sevk Tarihi
  • Şubat 2024 – 08.02.2024
  • Mart 2024 – 07.03.2024
  • Nisan 2024 – 18.04.2024
  • Mayıs 2024 –16.05.2024
  • Haziran 2024 – 27.06.2024
  • Temmuz 2024 – 25.07.2024
  • Ağustos 2024 –22.08.2024
  • Eylül 2024 – 19.09.2024
  • Ekim 2024 – 17.10.2024
  • Kasım 2024 – 14.11.2024
  • Aralık 2024 – 12.12.2024

 “Bedelli askerlik sevk tarihi nasıl öğrenilir?” sorusunun cevabı da Ocak ayındaki duyuru sonrası belli oluyor. Yukarıdaki tarihler bunu en kısa şekilde anlatıyor.

Her yıl Ocak ayında belirlenen takvime göre, Ocak ayı hariç her ay bedelli askerlik celbi gidiyor. Mesela 2024 yılındaki takvim şu şekilde:

  • Şubat 2024
  • Mart 2024
  • Nisan 2024
  • Mayıs 2024
  • Haziran 2024
  • Temmuz 2024
  • Ağustos 2024
  • Eylül 2024
  • Ekim 2024
  • Kasım 2024
  • Aralık 2024

Bedelli askerlik sevk dönemi değil de celp dönemi diye bir kavram vardır. Celp dönemi yıl içerisindeki ayları kapsar, sevk tarihi ise o aylarda askere gidenlerin resmi olarak askerliğinin başladığı tarihi tanımlar. “Celp ve sevk dönemi nedir?” sorusunda cevabı en net ve kısa şekilde böyle tanımlayabiliriz.

Sevk belgesi, sevk tarihinden on gün önce belli olur. Bu durum, çalışma günlerine göre 7-15 gün arasında değişiklik göstermektedir.

Sevk tarihinden itibaren resmi olarak (kağıt üzerinde) askerliğiniz başlar. Ama askere gideceğiniz yani birliğe gideceğiniz gün “katılış tarihi”dir. Aradaki fark bu.

Sevk tarihi askerliğinizin resmen başladığı tarihken, katılacağı tarih askerli birlikte olmanız gereken günü tanımlar. Kısaca bunları şu şekilde açıklayalım:

  • Sevk Başlangıç Tarihi: Askerlik hazırlığının resmen başladığı gün. (Birliğe katılma günü değildir, önemli değil)
  • Sevk Bitiş Tarihi: Birliğe katılmadan önceki resmi tarih. (Önemli değil.)
  • Katılış Tarihi: En önemli tarih budur. Sevk bitiş tarihinizin üzerine, yol izninize göre +1 veya +2 gün eklenerek ortaya çıkar. Sevk belgenizde katılma tarihiniz neyse, o tarihte en geç 17.00’a kadar birlikte olmanız gerekmektedir.
  • Terhis Tarihi: Resmi olarak bedelli askerlik 30 gündür. Resmi olarak kağıt üzerinde sevk başlangıç tarihinde başlayan askerliğiniz, terhis tarihiyle son bulur. Ancak askerliğinizin bittiği gün yemin törenidir.

Bedelli askerliğe “katılış tarihi”nden kaç gün sonra katılırsanız, o kadar süre askerliğiniz devam eder. Yani iki gün geç katılırsanız, iki gün geç askerliğiniz sona erer. Yasal olarak tek yaptırım budur.

Bedelli askerliğe “katılış tarihi”nden kaç gün sonra katılırsanız, o kadar süre askerliğiniz devam eder. Yani iki gün geç katılırsanız, iki gün geç askerliğiniz sona erer. Yasal olarak tek yaptırım budur.

Bedelli Askerlikte Günler Nasıl Geçiyor?

Bunu ekibimizde bedelli askerlik yapan, ben dahil üç kişinin deneyimiyle şöyle özetleyebiliriz.

6.00 – Bedelli askerlikte sabah kalkıp tıraş olursunuz. Geceden olunan tıraşlar sakal yapılarına göre hızlı uzadığı için önerilmez.

6.30 – İlk içtima, uzun dönem askerler (çavuşlar) tarafından yapılır.

7.00 Birlik çevresinde temizlik başlar. Bunun adı mıntıka temizliğidir ve yerden izmarit toplanmasından tuvalet temizliğine kadar değişkenlik gösterir. Genelli bir hafta izmarit toplanıyorsa, diğer hafta farklı bir bölgede mıntıka temizliği yaparsınız. Sonrasında kahvaltıya geçersiniz.

7.30 – Kahvaltı vakti. Ama tabi ki öncesinde içtima yapılır ve bölüklere göre sırayla yemekhane girilir. Yemek sonrası 15-20 dakikalık bir zamanınız olur.

8.30 / 9.00 – Bölük komutanın olduğu ilk içtima yapılır. İçtima dağıltıkdan sonra eğitim alanına yürünür. Öğlenen kadar kısa molalarla birlikte eğitimler devam eder.

12.00 – Öğle yemeği. Her zamanki gibi yine bir içtima ve sonrasında yemeğe geçilir. Kahvaltıda olduğu gibi burada da yemek sonrası yarım saatlik bir boşluğunuz olur ve bölük komutanının olduğu ikinci genel içtima için hazırlık yapılır.

13.30 – Genel içtima sonrası eğitimler için her bölük kendi eğitim alanına gider ve akşam yemeğine kadar bu devam eder.

17.00 – Komutanların olduğu son içtima budur. Bundan sonra yemekhaneye geçilir.

17.30 – Akşam yemeği. Günün belki de en keyifli saatleridir 🙂 Çünkü akşam yemeğinden sonra komutanlar gider, serbest takılma başlar.

18.30 – Bu saatten sonra eğitim yok, komutan yok 🙂 Birlik çevresinde tuşlu telefonlarınızda aramalar gerçekleştirebilir ya da arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz. Yat içtimasına kadar yaklaşık iki-iki buçuk saat serbestsiniz.

21.00 – Yat içtiması. Günün son yoklamasıyla yatma hazırları başlar ve yine kısa süreli vakit sonrası dişler fırçalanarak koğuşa gidilir.

22.00 – Koğuştaki ışıkların kapatıldığı, yat saati. Bu saatten sonra ışıklar kapandığı için çoğu kişi uyku moduna geçer. Zaten yorgun olacağınız için sizin de başka seçeneğiniz olacağını düşünmeyin 🙂

*Buradaki saat aralığı tamamen birliğe ve komutanlara göre değişiklik gösterebilir. Yaz aylarında “kalk saati” daha geç, kış aylarında daha erkendir.

Bedelli askerlikteki en keyifli günler hafta sonu oluyor. Çünkü mesai günleri olan hafta içinde komutanlar tarafından eğitimler verilir, bütün gün dışarıda yürüyüş yaparsınız.

Hafta sonu ise nöbetçi komutanlar dışında komutan olmadığı için eğitim de verilmez ve tüm gün askeriyenin size vermiş olduğu eşofman takımlarıyla bol bol boş vaktiniz olur. Günlük rutin bir şekilde içtimalar ile sayım yapılır

Askere Giderken Alınacak Malzemeler

Askerde yeşil iç çamaşırı olan tişört ve fanilalar zorunludur. Özellikle acemi birliği ve bedelli askerlikte komutanlar tarafından kontrol edilir. Kontrolün olmadığı birlikler de olabilir ancak usta birliği dışında bu konuda titiz davranılmaktadır.

Asker malzemeleri ve bedelli askerlik setlerini AskerKolisi.com’dan bulabilirsiniz. 

Burada bilmeniz gereken şey, hangi askeri birliğe gideceğiniz. Asker çamaşırları bulunduğu kuvvete göre “Karacı, Jandarma, Havacı ve Denizci” olarak dörde ayrılıyor. İç çamaşır renklerini de şöyle anlatayım:

1.) Havacı asker (Kütahya)

  • Havacı tişört: Füme
  • Havacı boxer: Füme
  • Çorap: Siyah (uzun)

2.) Denizci asker (Hatay/İskenderun)

  • Denizci Tişört: Beyaz
  • Denizci Boxer: Siyah
  • Çorap: Siyah

3.) Jandarma 

  • Jandarma tişört: Asker yeşili
  • Jandarma boxer: Asker yeşili
  • Çorap: Siyah

4.) Diğer tüm karacı birlikler:

Tişört, boxer ve çorap: Asker yeşili

Türk Silahlı Kuvvetleri standartlarına uygun renk ve kalitedeki ürünleri AskerKolisi.com’da bulabilirsiniz. Bedelli Askerlik Seti ve daha fazlası için ziyaret edebilirsiniz. 

denizci havaci karaci jandarma asker ic camasir renkleri

askere giderken alinacak malzemeler bedelli askerlik setleri banner

Bedelli askerliğe giderken neler alacağınızı bilmiyor musunuz? Asker Malzemeleri ve bedelli askerlik setleri için hemen şimdi AskerKolisi.com’u ziyaret edebilirsiniz. Yaptığınız alışverişlerde yüzde 5 indirim kazanmak için sepette “BEDELLI5” kodunu kullanmayı unutma. Şimdi sipariş ver, aynı gün kargoya verilsin!

Bedelli askerlik ve askerlik süreci ile ilgili merak ettiğiniz sorunuz varsa;

Hemen şimdi yorum olarak aşağıdan sorunu sor biz de hemen cevaplayalım.

asker malzeme listesi ne almaliyim

Bedelli Askerlik Soruları 2024: Soru-Cevap Köşesi” yazısında 3 düşünce

  1. idrmn avatarı
    idrmn diyor ki:

    merhaba kusura bakmayın bilgisizliğimin fakat biz kardeşimin yemin törenine katılacağız. Yemin töreni için gittiğimizde siviller için oradan su bulabilir miyiz? yoksa önceden götürmeli miyiz? içeri alırlar mı? kıyafet konusunda sivil olarak girerken bi kural var mı ve siviller tuvalet ihtiyaçlarını giderebiliyor mu? Çünkü her yerden uzakta bir yer ve bu koşulları o an dışardan sağlamak mümkün değil.

    • Editör avatarı
      Editör diyor ki:

      Bu tamamen birlik komutanlarının kararına göre değişebiliyor. Kendi hattınızı içeri soktuğunuzda herhangi bir şekilde sim kart kontrolü yapılmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gönder
Bize Yazın
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?