Askerde Evci İzni Şartları, Kaç Gün ve Diğer Detaylar
Askeri hayatta en merak edilen izin türlerinden biri askerde evci izni ve detaylar konusudur. Çünkü askerlik zorlu görevlerle dolu meşakkatli bir ortamdır. Bu süreci geçirmek, atlatmak veya bir süre sonrasında izne çıkmak bile askerler için ferahlatıcı bir şey anlamına gelir. Rahat birliklerde olmayan askerler için evci izinlerinin önemi büyüktür. Evci izni detayları ise kısaca şöyle özetlenir: acemi askerleri, erbaşların askerlik yeminini etmesi sonrasında garnizon dışına çıkmaması dâhilinde verilen izin şeklidir. Birliğin bulunduğu garnizon sınırı içinde geçici ikamet edebilecekleri yerler varsa evci iznine çıkabilirler. Örneğin; acemi askerler veya erbaşlar. Askerlik yaptığı yerde tesadüfen yakınları bulunan askerlerin evci izni yapabilmesi mümkündür. Anne, baba, eş, kardeşinin evinin birliğin sınırları içinde olması hali evci iznine müsamaha gösterildiğini belirtir.
Geçici Evci İzni Kaç Gün?
Geçici evci izni ilk başlıkta belirtilen evci izni şeklinin aynısı sayılır. Garnizon sınırları içinde askerin ailesinden herhangi birinin evi bulunuyorsa; asker geçici izin hakkından faydalanabilmektedir. Yemin töreninin yapılması ardından tören günü sonrası bu izin kullanılabilmektedir. Hafta içi tören yapılması halinde tören yapılan gece için evci izni dikkate alınır. Tören Cuma gününe denk gelirse hafta sonunu kapsayacak şekilde izin verilir. Benzer durum erbaşlar içinde geçerli olup erbaş ve erlerin ziyaret edilmesi halinde geçici evci izinleri Cuma günü akşamından Pazar günü akşamına kadar geçerli olabilmektedir. Tabii askeriyenin belirlediği bir il sınırı vardır. Bu sınırın dışına çıkmamak kaydı ile geçici evci izninden faydalanabildiği bilinmektedir. İl güvenlik durumuyla birliğin durumu dikkate alınarak bu izinler verilmektedir. Operasyonlar olması halinde askerlere geçici evci izinleri verilmemektedir. Geçici ev izninin süresi ise askerlik hayatı boyunca 3 veya en fazla 4 kez şekilde verilebilmektedir.
Askerde Çarşı İzni Nasıl Oluyor?
Her askerin tadabileceği çarşı izni bin bir çeşit maceralarla anlatılan günlerdir. Askerde çarşı izni haftada 1 gün olacak şekilde verilmektedir. Genel bakımdan çarşı izinlerine çıkan askerlerin en çok yaptığı şey öncelikle güzel bir yemek yemeleridir. Ardından sevdikleri gelmişse onlarla görüşmeleri veya çarşı izninde istedikleri şeyleri yapmalarıdır. Biraz boş geçebilecek bir izin şekli olsa da yine de birkaç saatliğine de olsa rahat bir süreç geçiriyorsunuz anlamına gelen zamandır. Bu yüzden kıymeti çok bilinen süreler diyebiliriz.
Askerde Yurtdışı İzni Şartları
Askerde yurtdışı izni var mı yok mu konusu biraz düşündürücüdür. Aile fertlerinin tümü veya evli olanların kayınvalide ve kayınpederi yurt dışında ikamet ediyorsa, aile yakınlarının hastalıkları yurt dışında tedavi edilecekse, yangına, sele, depreme maruz kalacak bir afet yaşamışlarsa yurt dışında yer alan Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğundan belgelendirilip yurt dışında oturma izni olan askerlere yurt dışı izni verilebildiği biliniyor. Hastalıkların tedavi edilmesinde veya belirlenen haller dışında önemli konuları mazeret etmeleri halinde yurt dışı izninden faydalanılır. Yurt dışı iznini vermeye yükümlü yetkililer tarafından askerlerin yurt dışı izni de olduğunu söylemek gerekir. İlk bakışta biraz karmaşık ve zor gibi düşünülen izin olsa da belirtilen izin haklarından birçok askeri personelin yararlandığını hatırlatalım. Çünkü mazeretli birçok izin şekli vardır.